1. Jaren om nooit te vergeten: 1939 en 1999
  2. Jaren om nooit te vergeten: 1939
  3. Jaren om nooit te vergeten: 1999. Ineenstorting van de Sowjet-Unie en Gorbatsjovs hervormingen
  4. Jaren om nooit te vergeten: 1999. De Russische Federatie onder Jeltsin
  5. Jaren om nooit te vergeten: 2022. Slaapwandelaars.

Motorclubs hebben hebben geen beste naam. Maar als de club Nachtwolven heet, afkomstig is uit Rusland en Poetin ze tot zijn vrienden rekent, rijst de vraag of hier sprake is van branchevervaging. Het dagblad Trouw bericht op 20 april 2015 over het voornemen van deze club om “om de komende weken een tocht te maken van Moskou naar Berlijn. Daar willen ze op 9 mei aankomen, de Russische Dag van de Overwinning.”

Volgens Trouw hebben de Nachtwolven zich na de inlijving van de Krim door Rusland hun enthousiasme over deze gebiedsuitbreiding getoond in een grootste aanwezigheid in Sebastopol zomer 2014. Ook zouden leden van deze motorclub hebben meegedaan aan gewapende acties op de Krim en meevechten met de separatisten in Oost-Oekraïne. Kortom, deze motorclub specialiseert zich niet in georganiseerde criminaliteit, maar in ronkend nationalisme. The Guardian maakte in 2016 deze rapportage over de aanwezigheid van de Nachtwolven in de Oekraïne.

De Dag van de Overwinning verwijst naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 7 mei 1945 gaven de Duitse strijdkrachten zich in Reims onvoorwaardelijk over aan de Westerse geallieerden en werden zij verplicht alle militaire activiteiten op 8 mei 11 uur ’s avonds te staken. De ondertekening van de capitulatieovereenkomst met de Sovjet-Unie vond in Berlijn plaats op 8 mei rond middernacht. Toen was het in Moskou reeds 9 mei.

Vijandschap of vriendschap

Our country’s history has been shaped here, inside the Kremlin walls, over centuries. And we do not have the right to be heedless of our past. We must not forget anything. We must know our history, know it as it really is, draw lessons from it and always remember those who created the Russian state, championed its dignity and made it a great, powerful and mighty state.

Vladimir Poetin in toespraak bij inauguratie als President van de Russische Federatie op 7 mei 20001

Na de ontbinding van de Sovjet-Unie bleef de viering van de Dag van de Overwinning met een grootse militaire parade op het Rode Plein achterwege. In 2005 is onder Poetin de viering nieuw, maar nu nationalistisch, leven ingeblazen -de rode ster is vervangen door de russische driekleur. In 2014 vierde Poetin de Dag van de Overwinning onder meer met een vlootschouw op de Krim dat kort daarvoor door Rusland was geannexeerd.

Naar Jaren om nooit te vergeten: 1939